OTAN NO, bases fora

Molts recordareu el crit que titula aquest escrit i que es va fer famós durant els anys 80. Va ser l’any 1986 quan es va votar l’entrada a l’OTAN en referèndum. L’aleshores líder del PSOE, va concórrer a les eleccions amb aquell famós ‘OTAN, de entrada, no’.Un no d’entrada que va acabar defensant un sí en la consulta i que va suposar la incorporació de l’estat espanyol en l’aliança atlàntica.

A Catalunya, la seva gent sempre més compromesa amb el pacifisme, una societat que té molt present què és un exèrcit, perquè són massa anys patint repressió perpetuada per part del militarisme, va imposar-se el no. L’entrada d’Espanya a l’OTAN preveia però que l’Estat no s’incorporés a la cúpula, i que no proliferessin les bases a la península. Tot i el malestar que va provocar aquell primer pas, el militarisme no va anar a la baixa, tot el contrari, va tenir un digne successor de González amb l’Aznar imperial que es feia el milhomes a les Açores parlant amb Blair i Bush.

Ho demostra que des de l’any 1996 fins a la actualitat el pressupost destinat a defensa (SIC) ha suposat un increment del 60%. Cada dia, 50 milions es destinen a pagar el manteniment de les forces armades, les missions que porta a terme l’exèrcit espanyol, i també les desfilades com la del proper 12 d’octubre, amb cabra inclosa. Sí, 50 milions d’euros, prop de 9.000 milions de pessetes.

Que Aznar va ser el gran impulsor que començà a incrementar la despesa militar a ningú ha d’estranyar perquè els deliris de grandesa del predecessor de Rajoy al capdavant del PP no el descobrirem ara. Però aquest increment econòmic ha seguit durant els 7 anys de govern d’aquell Zapatero que va arribar a governar portat per l’onada del No a la Guerra. No a la Guerra però sí a l’escut antimissils a Rota, deu haver pensat la ministra de Defensa que ara torna a Catalunya per a fer campanya. I és que el clau es rebla amb la participació estatal en l’escut antimissils, una proposta de George W. Bush que l’argot ens defineix com a escut quan en realitat és només una arma. Una arma i prou que estarà al Mediterrani amb el beneplàcit de Carme Chacón.

La creació de mil llocs de treball és l’excusa que el govern espanyol posa per a defensar aquesta aposta, però en canvi ni es planteja retallar en un 40% el pressupost del ministeri de defensa (com sí que ha fet Alemanya). Tampoc destinar aquestes partides a innovació, a la investigació o a polítiques actives d’ocupació, per posar només tres exemples, de millors destins per aquests diners.

És per això que defensarem una aposta clara pel desarmament i per la retallada de les inversions en defensa. Perquè cap euro destinat a un exèrcit és un euro destinat a crear. Perquè cap euro destinat a armament és un euro que ens ajuda o ens ajudarà ni a sortir de la crisis ni a avançar com a societat madura i moderna. Per tant, i creia que mai tornaria a tenir vigència ni ho tornaria a defensar: OTAN NO, BASES FORA.

Quant a alfredbosch

Em dic Alfred Bosch i Pascual i vaig néixer a Barcelona l’any 1961. Doctor en Història. He estat corresponsal de guerra en zones conflictives com el Pròxim Orient, Sri Lanka, Indoxina, Sud-Àfrica, Centre Amèrica, Europa de l’Est… He col·laborat també als mitjans de comunicació de forma regular, per exemple al Diari de Barcelona, l’Avui, el Temps, El Periódico o Catalunya Ràdio. Durant molts anys m’he dedicat a la docència universitària. He estat professor en diferents universitats del món: University of Chicago, University of London, University of Ibadan (Nigèria), Hood College (Washington) o la Universitat Pompeu Fabra. Com a novel·lista sóc autor de diversos llibres, com l’Altes Furtiu, la trilogia de 1714 o Les Set Aromes del Món. En la vessant d’assagista m’he centrat en reflexions sobre la realitat africana, així com en el debat sobre Europa i la societat catalana. La meva passió és Barcelona, i ara tinc la sort de ser regidor i president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona.
Aquesta entrada ha esta publicada en Reflexions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s